Suflet îmbuteliat la ofertă

indoctrinaresociala

“Te-am văzut, mi-ai plăcut / Ce rămîne de făcut? Îndrăznesc să-ți vorbesc – te iubesc.”

Dar astea sînt versurile unui cîntec răsuflat din secolul trecut, vor spune mulți. Astăzi nu mai merge așa. Astăzi apelăm la ajutor de specialitate.

Cei mai de succes angajați din corporații spun despre ei că serviciul le lasă atît de puțin timp liber încît nu se mai pot ocupa și de viața personală. Pentru a-și găsi perechea, ei, fie că sînt bărbați, fie, din contră, urmașe ale Evei, au acum la dispoziție serviciile, deloc ieftine, ale mai multor codoașe, scuzați, firme on-line specializate în livrarea de fluturași în stomac.

Dar nu așa, oricum, ci fluturași bine aleși, conform cu nivelul ierarhic al stomacului și cu gradul de succes al acestuia. Altfel spus, chiar reprezentanții uneia dintre firmele care intermediază întîlniri amoroase au declarat că fiecărui aplicant i se găsește o pereche la același nivel de venit, care să nu aibă o funcție inferioară și nici să nu se găsească pe o treaptă diferită a scării sociale.

Ce o mai fi însemnînd și asta…

Așadar, corporatiștii mileniului trei își stabilesc compatibilitatea cu persoana iubită în strînsă legătură cu potrivirea dintre salarii și funcții, pe baza foamei comune de succes social (sau, cum i-ar spune unii răuvoitori, de parvenire). Are celălalt același venit, o mașină la fel de scumpă, țoale de la aceeași firmă? Se dovedește, iată, a fi perechea perfectă! Nici nu mai contează felul în care arată, dacă are sau nu ceva în cap, ce pasiuni are, ce bucurii și tristeți ascunde sufletul său, care sînt visele și năzuințele sale.

Asta poate pentru că mulți dintre concetățenii noștri nici nu mai au așa ceva. La fel cum deținuților din lagărele naziste li se tatua un număr pe mînă, urmînd ca ei să fie identificați doar prin prisma acelui tatuaj, corporatistul contemporan umblă cu salariul tatuat pe frunte, ca unic criteriu de selecție și departajare.

De restul se ocupă firmele specializate. Bagă într-un program de calculator salariul și funcția aplicantului (iar în cazul celor excesiv de sentimentali și zodia) și, minune, astfel dorința-i gata! Imediat calculatorul cel deștept găsește sufletul pereche pentru corporatistul singur și neconsolat 0, care va fi imediat cuplat cu corespondentul său 1.

Fericire și dragoste pe bandă rulantă.

Paroxismul acestui tip de comportament este însă atins cînd 0 și 1 dau naștere lui 00 sau, după caz, lui 01, adică atunci cînd fac copii. S-a ajuns deja la demența ca cei mici să fie îndoctrinați încă de la grădiniță cu noțiunea de lider, să fie otrăviți cu lecții de management și lidership. Nici nu apucă să intre pe porțile școlii și suflețelele lor micuțe sînt sufocate de o groază de noțiuni și comportamente induse, care să îi pregătească să fie asemenea părinților lor 0 și 1 atunci cînd vor fi mari.

Pe de altă parte, atît părinții, cît și copiii, ce nevoie mai au de suflete? Mai mult ca sigur se va crea un soft în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, care să stabilească pentru ei ce este mai bine să simtă, care sînt cele mai adecvate sentimente pe care trebuie să le adopte. Bagă salariul, sau, după caz, salariul părinților în program și problema este rezolvată.

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg