Dincolo de mortalitatea excesivă, confirmată de statisticile oficiale, a cărei cauză clară ca lumina zilei este vaccinarea masivă cu ARNm, realitatea socio-economică și politică a perioadei post-pandemice este dominată de o altă anomalie:
Dezechilibrul uriaș, nemaiîntîlnit în istoria contemporană și imposibil de conceput cu doar cu cîțiva ani în urmă, între producția economică reală și datoriile publice ale statelor din “blocul democratic”.
Mai ales în cazul SUA, modelul corporatismului neo-liberal pe care îl urmează toți, limita de sustenabilitate a datoriei publice, raportate la PIB, a fost depășită de multă vreme.
Nimeni din “lumea civilizată” nu mai produce nimic, dar toți au cheltuieli uriașe cu găurile fără fund care s-au dovedit a fi vaccinurile anti-covid, bula verde și bula digitală.
Deloc întîmplător, datoriile publice cresc amețitor, la fel și inegalitățile sociale.
S-a ajuns ca unii, cei ce profită de noua ordine mondială, să aibă bani să își facă navete spațiale “pe persoană fizică”, în timp ce pentru marea majoritate căldura în casă, apa caldă sau chiar carnea pe masă au devenit un lux.
Pentru ca 1% din populația lumii să dețină aproape jumătate din averea globală (46%) este nevoie ca orice mucos de doi ani să aibă în mînă un telefon mobil sau o tabletă.
Pentru a putea fi susținute aceste averi colosale trebuie ca toate resursele economice și sociale trebuie să fie îndreptate, la nivel global, în ”digitalizare” și ”decarbonatare”.
Băncile fac ”educație financiară” în școli încă de la clasele mici total dezinteresate, desigur – se știe de cînd lumea că lumea finanțelor este una populată numai de filantropi și buni samariteni.
În mod similar, companiile producătoare de telefoane mobile inteligente sponsorizează sistemul educațional pentru a sprijini digitalizarea numai și numai în interesul elevilor.
Iar Bill Gates prezice, ori de cîte ori are ocazia, un viitor pentru inteligența oficială. Se știe ca întemeietorul Microsoft este un filantrop și un umanist, nu are nici un interes în umflarea și pe mai departe a bulei tehnologice.
(În treacăt fie spus, autoritățile din California au anunțat că vor demara programul de obținere a apei potabile prin prelucrarea apelor reziduale din canalizarea publică. Probabil că filantropul de Gates nu a reușit să îi păcălească pe africani cu invenția-lui minune, mașina de făcut apă potabilă din căcat, prin urmare a luat la țintă alți papagali, mai ușor de tras în piept și cu autorități mai corupte chiar și decît cele din Africa).
Nu planeta și mediul sînt cele care nu mai au resurse pentru toți oamenii, ci statele conduse de politicile falimentare ale capitalismului neo-liberal.
Cînd toate resursele economice ale unor țări sînt îndreptate către programe eminamente anti-economice, cum ar fi cele vizînd ”digitalizarea” și ”decarbonatarea”, pentru susținerea cărora distrugîndu-se economiile productive, nu este de mirare că datoriile publice au explodat.
Cu limita de sustenabilitate a datoriilor depășită de multă vreme, rezolvarea nu mai poate fi economică sau financiară.
Prin urmare, soluția va fi de altă natură:
Nu doar anul 2024, ci următorii ani pe termen mediu vor fi ani ai violenței și ai conflictelor.
Enorma presiune a datoriilor ce nu pot fi acoperite și a uriașelor discrepanțe sociale va răbufni, fie în conflicte între blocurile de putere, nivelul național nemaiînsemnînd nimic, fie în războaie sociale, fie în ambele.
Prin urmare viitorul mediu este foarte departe de pacea și bunăstarea pe care și le doresc toți oamenii cu minte.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: "ca-pub-6198249197587097",
enable_page_level_ads: true
});
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-88046948-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push(['_setAccount', 'UA-88046948-1']);
_gaq.push(['_trackPageview']);
(function() {
var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();
var t5_wid='134669044';
var t5_badge='standard_b';
(function() {
var t5r = document.createElement('script'); t5r.type = 'text/javascript'; t5r.async = true;
t5r.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 's.t5.ro/static/t5-stats.js';
var t5s = document.getElementsByTagName('script')[0]; t5s.parentNode.insertBefore(t5r, t5s);
})();