sfirsitul globalizarii

Utopia capitalistă -VII-. Sfîrșitul globalizării

sfirsitul globalizarii
 

Războiul militar din Ucraina este doar ce se vede, doar vîrful icebergului.

Asistăm de fapt la un război mult mai profund, financiar și economic, chiar civilizațional se poate spune, care este pregătit minuțions de ani de zile, de ambele părți.

Americanii au înconjurat Federația Rusă cu maidanuri și revoluții colorate, cîștigînd teren ca la rugby, puțin cîte puțin. Au fost nevoiți să renunțe la această tactică și să grăbească războiul, din cauza spargerii precipitate a bulei bursiere de săpun care mai e economia SUA, care se vede în noul val iminent de falimente bancare.

La rîndul lor, Rusia și China se află de ani de zile într-un foarte minuțios proces de de-dolarizare a economiilor lor.

Vladimir Putin și cei din jurul lui chiar au mizat pe sancțiunile pe care urma să le impună Occidentul. Încă din 2014, de la anexarea peninsulei Crimeea, Putin a pornit un proces de de-dolarizare a economiei ruse, pentru a diminua efectele negative ale sancțiunilor internaționale.

Acum mai puțin de 50% din exporturile Rusiei se realizează în dolari. E un proces asumat și pregătit metodic, asta pentru cei care îl fac nebun pe Putin. Economia Federației Ruse a trecut cu bine peste sancțiunile impuse de Occident. Dacă procesul de de-dolarizare ar mai fi durat cîțiva ani, Moscova nici nu ar fi resimțit aceste sancțiuni.

S-a spus că sistemul financiar globalist a rejectat Rusia. Dar dacă e de fapt invers? Dacă Putin a plănuit să iasă din acest sistem și să creeze unul paralel, cu China și BRICS, la care eventual să adere și alte nații, ca în vremea Războiului Rece?

Nu exact asta se întîmplă? Wall Street nu se simte zilele astea prea bine și lupta dintre Vest și Est se dă azi la un cu totul alt nivel, echivalent cu sfîrșitul globalizării unipolare și cu mugurii unei noi ere, în care imperialismul sionist poate avea mari probleme.

Vladimir Putin știe foarte bine ce face, spre deosebire de imbecilii de la Comisia Europeană. Ei, alături de administrația americană, sînt adevărații nebuni, iar cetățenii de rînd din UE și SUA plătesc oalele sparte.

Războiul din Ucraina și reacția scelerată a SUA, a Marii Britanii și a UE, adică a sistemului financiar liberal anglo-saxon, este ocazia perfectă pentru unii de a încerca să dea o grea lovitură globalizării și marii finanțe internaționale.

Rusia, Turcia și țările aflate la est de Urali cumpăra la greu aur, pentru a-și face monedele convertibile și a lansa o nouă monedă comună care să înfrîngă dolarul american. Argentina și Brazilia au anunțat deja lansarea unei monede comune, care să înlocuiască dolarul.

Arabia Saudită a renunțat de asemenea la dolar iar India caută soluții, dar tot mai multe schimburi comerciale le efectuează în alte valute.

Ușor-ușor se pun bazele noului pol financiar al țărilor care nu vor să se mai afle sub tutela dolarului ca monedă de rezervă, mai ales că noua alianță se extinde rapid și dispune deja de resursele economice, sursele de energie și puterea armată să se constituie într-o contra-pondere la Marea Finanță anglo-saxonă.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, China a reușit o lovitură de maestru, răscumpărîndu-și cea mai mare parte din companii de la americani:

După ce s-a aprins focul pandemiei de Covid în China, acțiunile companiilor chineze s-au prăbușit și deținătorii occidentali s-au grăbit să le vîndă pe nimic.

Cine le-a cumpărat? Guvernul de la Beijing, care a recăpătat astfel controlul asupra lor virtual gratis, pentru ca în șase luni companiile să își recapete valoarea.

Presa occidentală spunea la vremea respectivă că a fost o mișcare de maestru a lui Xi, care a adus Chinei cîteva miliarde zdravene de dolari din vîrful pixului.

Iar Vladimir Putin a repetat manevra cu companiile rusești. Chiar, crede cineva că Putin s-a aflat la Beijing înainte de începerea războiului ca să vadă deschiderea Jocurilor Olimpice?

Războiul din Ucraina readuce în prim plan politicile naționale și politicile țărilor de a-și vedea în primul rînd de propriile interese. Dă o grea lovitură globalismului neo-liberal și dă o și mai grea lovitură, poate se va dovedi decisivă, Uniunii Europene.

Că birocrații demenți de la Bruxelles nu și-au dat încă seama de asta se poate vedea în revoltele de stradă fără precedent în istoria UE, care au măturat în 2022 țările occidentale și se continuă și în 2023.

Doar din asta se poate vedea că au propria agenda, ce nu are nici o legătură cu interesele popoarelor din UE: în timp ce europenii se confruntă cu o prăbușire abruptă a nivelului de trai, Bruxellesul își vede nestingherit de tunuri colosale precum Green Deal, economia circulară – decuplarea economiei de consumul de resurse, digitalizarea, introducerea amprentei de carbon.

Noi, românii, ca să ne salvăm, trebuie să sărim cît mai repede din barcă. Altfel vom fi printre cei mai loviți de furtună care vine de la Răsărit.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg





.

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg