Utopia capitalistă -II-. Sistemul de sănătate

spital romanesc

De durerea tragediei din Colectiv s-a profitat fără scrupule, profitorii folosind prilejul pentru a-și vedea îndeplinite interesele legate de instaurarea guvernului ”de tehnocrați”.

La mai bine de o lună de la tragicul eveniment, manipularea este încă la cote înalte, ca dovadă că soldații disciplinați ai intereselor neo-liberale cred că nu au profitat destul de pe urma morții unor oameni.

De data aceasta este luat în colimator sistemul de Sănătate. Interesele privind privatizarea unei părți cît mai însemnate a serviciilor medicale, de urgență sau nu, sau chiar a întregului sistem, au declanșat un atac furibund la adresa sistemului de Sănătate de Stat, într-o bătaie de joc fără seamăn la adresa memoriei victimelor din Colectiv.

Așa cum s-au folosit de moartea unor oameni pentru a răsturna guvernul Ponta, aceiași ticăloși invocă morții din Colectiv pentru a-și vedea interesele îndeplinite și a declanșa privatizarea sistemului de Sănătate de Stat.

Este adevărat, victimele din Colectiv, care sînt în viață și se luptă cu urmele îngrozitoare lăsate asupra lor de incendiu, trebuie să beneficieze de cea mai bună îngrijire medicală posibilă. La fel ca ei, însă, fiecare cetățean al acestei țări are DREPTUL de a beneficia de asistență medicală la cel mai înalt nivel.

În controversa aprigă și în manipularea feroce, cu privire la modul în care au fost, sau nu, îngrijite victimele din Colectiv, nimeni nu spune adevărul: mor oameni cu zile în spitale, nefericiți suferinzi de boli foarte grave nu primesc ajutor, în general vorbind, Sănătatea este la pămînt dintr-o singură cauză: sărăcia sistemului și lipsa cronică de finanțare.

Statul român nu a făcut nici o investiție majoră în Sănătate, nu a ridicat nici un spital, din 1990 încoace. Întreg sistemul a fost lăsat în paragină, ca întreaga economie națională, dealtfel, urmînd tezele neo-liberale privind prevalența profitului asupra oricărui alt aspect. Statul român, condus de niște politicieni trădători, a lăsat sistemul de Sănătate să moară, pentru ca apoi vulturii să beneficieze, prin privatizare, de moartea lui, așa cum s-a întîmplat cu cele mai multe din ramurile economiei.

România a importat, grație propagandei turbate neo-liberale, de după 1990, un sistem de sănătate de care alții încearcă disperați să scape. Cel mai important aspect al programului în urma căruia Barack Obama a ajuns președintele SUA a fost ”The Obamacare”, setul de măsuri prin care actualul președinte american propunea reformarea sistemului capitalist de sănătate, din Statele Unite, aflat în prezent în faliment.

Reforma prevedea implicarea Statului în asistența medicală, în folosul cetățenilor, care nu pot beneficia de îngrijire medicală pentru că nu își pot permite să plătească asigurările private de sănătate. În general vorbind, un sistem de Sănătate privat va avea grijă în primul rînd de profiturile și bunăstarea corporațiilor care îl conduc, mai puțin de sănătatea celor implicați, respectiv cetățenii țării în cauză.

Românii trebuie să știe că sistemul bazat pe birocrația medicului de familie, a cardului de sănătate și a caselor de asigurări de sănătate, importat din Vest, este nefuncțional și în ”țările civilizate”, unde pacienții trebuie să aștepte săptămîni la rînd, pînă primesc dreptul la îngrijire medicală și unde Banul, nu Sănătatea, prevalează.

Sistemul capitalist de Sănătate este unul falimentar, în toată lumea, nu doar la noi.

Asistența medicală trebuie să fie un drept, nu un serviciu, iar sistemul de Sănătate trebuie să aibă ca unic scop sănătatea cetățenilor, nu profitul!

Ca atare, Sănătatea trebuie finanțată de Stat, pentru a fi gratuită și accesibilă pentru toți cetățenii.

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg