Uniunea Europeană tocmai a semnat acordul CETA, versiunea canadiană a TTIP, iar în România este mulțumire, putem vedea la televizoare chiar fericire tîmpă!
Este năucitor ce se întîmplă, apropo de nivelul de informare al populației și de mizeria care a ajuns să fie ”jurnalismul” din România.
În țările din Vestul Europei, negocierile privind semnarea celor două acorduri comerciale între Uniunea Europeană și SUA (TTIP), respectiv Canada (CETA), au reprezentat un subiect major de interes pentru opinia publică și au deschis jurnalele de știri.
În ultimii ani au fost organizate numeroase manifestații de protest împotriva acestor acorduri în Anglia, Germania, Belgia, Franța, ca să pomenim doar cîteva dintre țările în care mii de oameni, uneori chiar zeci de mii, au ieșit în stradă să își arate opoziția ferma la adresa TTIP, CETA și a ceea ce reprezintă ele.
Cetățenii din majoritatea țărilor europene s-au ridicat revoltați în fața intențiilor Comisiei Europene de a semna cele două acorduri cu SUA și Canada, lăsînd astfel cale liberă corporațiilor să acapareze economiile din țările lor, în dauna unor piețe libere și, în cele din urmă, a libertății și democrației.
Scopul TTIP și CETA este desăvîrșirea și introducerea, pînă în cele mai mici comunități, a globalizării, în numele intereselor marilor corporații și grupuri multinaționale și în dauna cetățenilor de rînd și a micilor producători.
Mai mult decît atît, interesele și profitul corporațiilor vor prima, în fața drepturilor statelor suverane și a cetățenilor lor, care vor putea fi date în judecată, atunci cînd rechinii financiari vor găsi un ultim politician onest, care să le stea în cale.
În România, în schimb, e liniște și pace. Nimeni nu are habar despre ce înseamnă TTIP și CETA, iar clasa poltică de la București, în frunte cu Președintele, Premierul și terminînd cu ultimul parlamentar, susține, la unison, semnarea celor două acorduri.
Nu că ne-ar fi întrebat cineva de la Comisia Europeană ce părere avem…
Singurul lucru pe care au reușit să îl producă televiziunile ”de știri” pe subiectul CETA au fost titlurile sforăitoare de genul ”cad vizele”, ”Canada nu ne mai cere vize”, etc.
Să vedem ce părere vor avea mujicii din România, cînd Gabriel Resources va da Statul român în judecată, pe bază de RMGC, ca urmare a semnării acordului CETA, și va cîștiga despăgubiri de sute de milioane, poate miliarde de dolari!
Să nu creadă ei că despăgubirile vor fi plătite din buzunarul Angelei Merkel!