Presa, cîinele de pază al nunților de celebrități -IV-. Marionetele

rares-bogdan

Vorbind strict din punct de vedere al efectelor asupra economiei, reducerea TVA nu are cum să fie decît o măsură benefică, indiferent de simpatiile / antipatiile politice și doctrinare.

Benefică pentru agenții economici, benefică pentru populație, benefică pentru economie.

Singurele semne de întrebare se ridică la nivelul capacității bugetului consolidat de a suporta o astfel de măsură, iar eventualele efecte negative s-ar putea manifesta prin creșterea deficitului bugetar – dar asta este problema guvernului, nu a populației și a agenților economici.

Se poate face, ca atare, o discuție despre posibila însoțire a reducerii TVA cu măsuri compensatorii, de majorare a altor impozite și taxe, tocmai pentru a nu crește deficitul bugetar, cu alte cuvinte, despre temerea că ce dă guvernul cu o mînă să nu ia cu cealaltă.

Dar, vorbind strict despre reducerea TVA, măsura nu are cum să fie altfel decît bună și nici nu are cum să fie combătută.

Cu toate acestea, ce s-a putut vedea în ultima vreme în ”presa” din România ține de cel mai grotesc absurd. Se bat acoperiții cu capul de pereții studiourilor tv ca să îl înjure pe Ponta, îl trag pe premier la răspundere și îl blesteamă pentru că reduce TVA – ul.

Măsura este prezentată în fel și chip, ca un demers electoral, ca o blasfemie la adresa FMI și a Comisiei Europene, ca o lovitură sub centură dată lui Iohannis, ca o iminentă apocalipsă economică, șamd.

Totul în numele atacării, cu orice chip, a lui Victor Ponta, care este un ticălos și nu marșează în continuare pe austeritatea extremă propăvăduită de Comisia Europeană, FMI și slugile lor devotate din România.

Asta în condițiile în care reducerea TVA la alimente nu înseamnă decît o aliniere la realitățile fiscale din majoritatea statelor europene, inclusiv cele vestice și dezvoltate economic, în care nivelul de trai este de două-trei ori mai ridicat decît în țara noastră.

Rolul mass media trebuie să fie, fără doar și poate, unul critic, de cîine ce apără democrația și cetățenii în fața politicienilor și a instituțiilor Statului.

Dar muntele de căcat pus pe ventilator de o mare parte a main stream media, la adresa măsurii de reducere a TVA, inițiată de guvernul Ponta, nu are nici o legătură cu funcțiile și atribuțiile pe care ar trebui să le aibă o presă corectă față de cei pe care se presupune că îi informează.

Așa cum foarte clar a afirmat un ”realizator TV”, care se laudă singur ca aparținînd intelectualității de la Cluj, ”Victor Ponta trebuie să plece, indiferent de calitatea actului de guvernare prestat de cabinetul său”.

Așadar, Ponta trebuie atacat cu orice preț, pentru a-l face să plece și a deschide astfel calea băsiștilor (iohanniștilor, dacă vreți) din noul PNL, adică a vechilor pedeliști, care freamătă în block-starturi să reintre la guvernare, pentru a relua aplicarea dementă a politicilor de austeritate, dictate de FMI și UE.

Campania violentă de defăimare a măsurii de reducere a TVA arată, dacă mai era cazul, că o mare parte dintre mass media din România nu au nici o legătură cu dorința de informare corectă a cetățenilor, cu interesul național sau cu deontologia profesională a lucrătorilor din presă.

Și nici măcar cu realitățile economice nu au legătură aprigii cîini de pază ai nunților de celebrități, pentru că o reducere a TVA este de așteptat să revigoreze mediul economic și, în consecință, contractele de publicitate, care se presupune că finanțează activitatea organelor de presă.

Sau cele mai multe dintre instituțiile media din România fac parte din economia neagră?

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg