Trăim decenii de isterii mărețe -IV-. Je suis Isus

Ku-Klux-Klan

În România zilelor noastre, părinții nu fac asociații care să militeze pentru un învățămînt gratuit garantat de Stat cel puțin pînă în clasa a 11-a sau a 12-a.

Părinții elevilor nu se arată în nici un fel îngrijorați de calitatea actului de învățămînt din țara noastră, nici de condițiile din multe din școlile românești, nici de scăderea drastică a numărului și calității cadrelor didactice, toate pe fondul sub-finanțăriii cronice a sistemului.

Nimeni nu pare a se îngrijora de faptul că în România mileniului trei numărul bisericilor l-a depășit demult pe cel al școlilor, că avem cel mai mare număr de analfabeți din Europa.

Nici o asociație a părinților de elevi nu și-a arătat în vreun fel nemulțumirea că ministerul Învățămîntului a introdus, fără să se consulte cu nimeni, manuale digitale la clasele mici, ignorînd complet posibilitatea că procesele cognitive ale copiilor să fie grav alterate.

Nu pare a supăra pe nimeni că sînt din ce în ce mai dese spectacolele publice jalnice cu enoriași care se îmbulzesc să își frece portofelele de moaște sau care se bat la ușa bisericii să pună mîna pe apă sfințită, salcie, iconițe sau alte asemenea ”dovezi de credință”, într-un bigotism general și o înapoiere demne de Evul Mediu.

Nu ridică nici o sprînceană situația că, în țara cu cel mai redus nivel de trai din Uniunea Europeană, Biserica Ortodoxă Română (BOR) primește sume din ce în ce mai mari de bani publici pentru a-și duce la înfăptuire diverse proiecte megalomanice.

Presiunile tot mai mari venite din partea BOR la adresa caracterului de stat laic al României, precum și imixtiunea din ce în ce mai evidentă și mai grosolană a bisericii în sistemul de învățămînt par, deasemenea, să nu îi deranjeze prea tare pe părinții elevilor din țara noastră.

A fost creată, în schimb, Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), ca formă de luptă și de susținere a BOR în demersul său ca ora de religie să fie o materie din start impusă elevilor din România, fără ca aceștia sau părinții lor să facă vreun demers în acest sens.

Atitudinea APOR este una extrem de agresivă în această problemă, toți cei care nu vor pentru copiii lor o îndoctrinare a priori cu dogmele BOR în școli fiind repede afursiți și trimiși să ardă în focurile gheenei de membrii cei mai vocali ai asociației, care dealtfel susțin că acționează în numele iubirii.

Asta în condițiile în care există numeroase semnale venite dinspre mai multe organizații ale societății civile, care acuză manualele de religie și, în general, orele ”de religie” ținute în școlile românești că prezintă și perpetuează numeroase elemente și atitudini care nu au nimic de-a face cu religia și credința, ci mai degrabă cu cu habotnicia, chiar cu superstiția și cu un misticism foarte îndepărtat de preceptele creștine.

Un bigotism agresiv, demn de societatea americană a anilor ’50, o societate cu puternice înclinații fascistoide, caracterizată de vînătoarea de vrăjitoare mccarthyistă, de tirania majorității și punerea pumnului în gură tuturor celor ce au păreri contrare, tuturor minorităților, indiferent de ce natură sînt ele, pe principiul ”cine nu e cu noi, e împotriva noastră”.

O societate care își încuraja cetățenii să poarte ochelari de cal, să își ducă viața în supunere, ignoranța și frică, să fie slabi și muți în fața amenințărilor continue și chiar a crimelor venite din partea unor organizații extremiste și intolerante precum Ku Klax Klan.

Spre acest tip de indivizi este acuzată BOR că tinde să îi formeze pe elevi prin intermediul orelor ”de religie”, din moment ce habotnicia, agresivitatea, fariseismul și intoleranța înlocuiesc, încet-încet, îndemnul creștin de a-ți iubi aproapele.

Cel mai important lucru pe care l-a lăsat Isus Cristos oamenilor a fost posibilitatea de a alege, iar liberul arbitru este însăși esența creștinismului, este ceea ce evidențiază religia creștină între celelalte mari religii ale lumii.

Se vede însă treaba că marii creștini de la APOR nu știu asta, din moment ce ei vor să suprime chiar dreptul de a alege al elevilor.

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg