Sadiku și masochiștii

sadiku si masochistii

Comentatorii – vedetă ai Pro TV, pe care îi cunoaște deja o țară întreagă, atît pe ei, cît și pe mamele lor, ”au găsit” cauza și soluția prestației dezastruoase a Naționalei de fotbal la Europene.

Astfel, ne spun proteviștii, România nu joacă nimic pentru că nu avem străini în echipă. Belgia are străinii ei, Elveția, doamnelor și domnilor, are străinii ei, pînă și Austria are străinii ei. Numai noi, nu avem și noi străinii noștri!

Altfel spus, zic comentatorii Pro TV, pe care îi iubește, în toate modalitățile inventate și neinventate încă de om, o țară întreagă, România suferă fotbalistic pentru că nu s-a lăsat atinsă de influențele binefăcătoare ale globalizării și continuă să se încăpățîneze a crede că poate lupta bazîndu-se exclusiv pe forțe proprii.

Or, tocmai ”influența binefăcătoare a globalizării” a adus fotbalul românesc în situația în care se află: fotbaliști români exportați la echipele străine atunci cînd erau încă la juniorat și care nu au reușit să evolueze și să se maturizeze în mediul dur, concurențial, al echipelor occidentale, dimpreună cu importarea de jucători lipsiți de orice fel de valoare și tradiție fotbalistică, în fotbalul intern, din toate colțurile Africii, Asiei și Oceaniei și cu distrugerea marilor cluburi de fotbal românești și a echipelor de juniori prin adoptarea modelului neo-liberal, care urmărește exclusiv profitul unor ”patroni” de cluburi și șefi din federație, în dauna interesului general al fotbalului românesc, se constituie în tot atîtea binefaceri aduse de globalizarea mult-prea-lăudată.

Naționala de fotbal este oglinda fidelă a societății românești din ultimii 25 de ani, a haosului, a degringoladei și a jafului aduse de înțelegerea precară a realităților globalizării, a destructurării economice, sociale, dar mai ales morale, la care a fost supusă România.

Așa că nu este nici o surpriză în privința înfrîngerii rușinoase cu Albania și a prestației dezastruoase de la Europene.

Naționala de fotbal nu joacă nimic și asta nu de azi, de ieri.

România s-a calificat la Europene cu mari emoții dintr-o grupă cu Grecia, Ungaria, Finlanda si Insulele Feroe.

Iar România nu este o echipă națională de fotbal, ci o echipă alcătuită după mofturile și intersele mafioților din ceea ce se numește impropriu ”fotbalul românesc” de azi.

Începînd cu președintele FRF, numit politic, continuînd cu caricatura de Iordănescu, o fosilă care nu a fost antrenor nici pe vremea Generației de Aur și terminînd cu jumătate dintre jucătorii selecționați, care nu au ce să caute nici măcar în preajma echipei Naționale, toți acești măscărici nu puteau să producă altceva decît panarama de echipă care s-a făcut de rîs la Europene.

Și, foarte important: la mizeria de joc a Naționalei contribuie decisiv ipocrizia generală de a ne fura, în pur spirit românesc, singuri căciula și de a nu spune niciodată lucrurilor pe nume.

România nu merita să aibă o echipă la Europene doar și prin prisma faptului că nu este o țară, ci o colonie. Iar coloniilor nu li se permite luxul de a avea echipe naționale.

Ăștia sîntem, atît putem.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg