În weekendul care tocmai a trecut, Capitala a fost literalmente blocată, pentru ore în șir, ca urmare a desfășurării Maratonului Internațional București.
Deși evenimentul internațional a fost prezentat, de către televiziunile aservite PSD-ului, ca fiind unul de proporții colosale, singurii care au făcut cu adevărat sport au fost cîțiva kenieni care alergau de foame, o mînă de atleți români și o fostă campioană mondială care a ales momentul pentru a se retrage din activitate.
Grosul participanților la ”maraton” a fost reprezentat de copii, pensionari și mame cu bebeluși în brațe, care au profitat de restricțiile de circulație pentru a se plimba nestingheriți pe bulevardele din centrul Capitalei, spre marea plictiseală a sutelor de polițiști și jandarmi mobilizați pentru a asigura ordinea și liniștea de-a lungul întregului traseu, dar spre disperarea șoferilor care au pierdut de pomană ore întregi în trafic.
În plus, singurii care au făcut cu adevărat sport, exceptînd sportivii profesioniști, au fost piticii de pe creierul Primarului General, care au profitat de ocazie și au zburdat liberi pe toată durata manifestării.
Ar fi alergat la maraton și Răzvan Băncescu, directorul ASPA și copilul de casă al lui Oprescu, dacă nu ar fi existat temerea că o să fie linșat de bucureșteni și nevoia, ca atare, să fie însoțit de un întreg batalion de milițieni și jandarmi, care să îl protejeze pe toată lungimea traseului. Or, să pui porcii cu cașchete să alerge la maraton, ar fi fost, totuși, deranjul prea mare.
De eveniment au profitat însă trompetele ASPA-ului de la IREC, care au găsit de cuviință, alături de familia Anghel, să își mai facă puțină imagine, dacă mai era nevoie de vreo dovadă că, în afacerea ”maidanezul”, Primăria Generală, Antena 3 și grupurile extremiste IREC și AMICA își unesc forțele pentru maximizarea profitului.
Se pare că participanții la maraton, atleți profesioniști și cetățeni de rînd, care au trecut cu succes linia de sosire, au plonjat, cu mic, cu mare, în fîntînile cu apă tricoloră din fața Casei Parlamentului, pentru că apă caldă cu care să se spele după alergare oricum nu aveau, din moment ce în mare parte din Capitală agentul termic a fost sub acoperire mai ceva decît Robert Turcescu.
Altfel, Bucureștiul lui Oprescu este oraș modern, european, găzduiește fel de fel de evenimente culturale și sportive, că doar e campanie electorală și trebuie scoși bizonii din case la vot, cine să se mai ocupe și de asigurarea de apă caldă și căldură în casele bucureștenilor? Astea sînt doar mofturi, pretenții de oameni nemodernizați, neevoluați și neeuropeni…
Cît privește deplasarea pe bulevardul Unirii, ea fost dificil spre imposibil de realizat nu doar pentru șoferii care s-au încăpățînat să creadă în dreptul lor de a-și atinge destinațiile folosind proprile autoturisme, dar chiar și pentru pietoni.
După cum se știe, un alt gigant al tomberoanelor de la PSD, pe mîna căruia a intrat începînd cu 2012 Sectorul 3 al Capitalei, a început în vara acestui an un amplu proces de transformare a trotuarelor de pe bulevard în A opta minune a lumii.
Capela Sixtină a rămas o simplă spoială fără valoare, în comparație cu bordurile suspendate și gresia cu filigran montate de Robert Negoiță în locul banalului asfalt ce alcătuia pînă nu demult trotuarele bulevardului Unirii. La ele se adaugă numeroasele piese de mobilier stradal impozant, statuetele cu inorogi, dar și alte animale fantastice, cum ar fi aplaudacul pesedist și căpușa bugetofagă.
Nici un efort nu a fost precupețit, nici o cheltuială ținută în frîu, pentru realizarea visului măreț al lui Robi Negoiță, acela de a înscrie bulevardul Unirii din Capitală în panteonul monumentelor grandioase universale. Cel puțin trotuarele bulevardului, pentru că pe partea carosabilă, furat de minunile ce adastă sclipind în propria măreție de-a stînga și de-a dreapta, riști oricînd să îți faci praf suspensia de la mașină în capcanele asfaltului turnat valuri-valuri.
În fața unei așa desfășurări de forțe, a șantierului care poluează teribil, fonic și nu numai, aproape în continuu, de cîteva luni bune de zile, a prafului, mizeriei, gunoaielor, molozului și craterelor care fac aproape imposibilă deplasarea pe trotuar, nu e de mirare că un număr mare de bucureșteni au ales ieri să se plimbe pe partea carosabilă a bulevardului Unirii.
De fapt, nu este exclus ca ei să fi format grosul participanților la ”maratonul” lui Oprescu.