O adevărată cohortă de proști și de ticăloși interesați arată azi revanșarzi cu degetul spre Donald Trump, acuzîndu-l că politicile lui vizînd deglobalizarea prin taxe vamale (tarife) au dus la prăbușirea bursei americane și vor fi urmate și de alte efecte negative, cum ar fi o nouă răbufnire a inflației și încetinirea avansului economic pe plan global.
În primul rînd, bursa americană nu s-a prăbușit, este în continuare cea mai mare piață de capital din lume și foarte probabil că așa va rămîne pentru mult timp de acum încolo.
În al doilea rînd, era absolută nevoie de o corecție negativă, în condițiile în care discrepanța dintre evoluția pieței de capital și economia reală era la sfîrșitul anului trecut cea mai mare din istorie în SUA.
Adică, dacă nu dădea Trump un pic drumul la ventil, exploda bula tehnologică și abia atunci efectele ar fi fost devastatoare pentru economia globală, așa cum istoria arată că se întîmplă cînd se sparg bulele bursiere.
Iar bula tehnlogică, a celor 7 Magnifici americani (Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Nvidia și Tesla), a fost cea mai mare dintre toate.
Le-a dat Trump cu globalizarea în cap! Și Ursula chițăie de mila săracilor. Și marmota…
De fapt, corporațiile globale vor avea afacerile foarte lovite de introducerea taxelor vamale. Pînă să plîngă ipocriți de teapa Ursulei și a adoratorilor săi fanatici de mila săracilor, marii miliardari de pe burse și-au văzut averile serios ciuntite de măsurile introduse de Donald Trump.
Iar ipocriții globaliști care plîng acum de mila cetățenilor ce vor fi sărăciți de scumpirile care vor apărea după introducerea tarifelor lui Trump nu au avut nici o problemă cînd nivelul de trai al populației realmente s-a prăbușit din cauza politicilor verzi.
Scursula von der Leyen nu a manifestat nici o urmă de îngrijorare în anii în care a distrus economic și social țările din Uniunea Europeană prin politici demente de tipul Green Deal.
Într-o primă fază, deglobalizarea abruptă impusă de Donald Trump ar putea, într-adevăr, să aducă haos și creșteri de prețuri. Dar economiile naționale vor avea în cele din urmă de cîștigat. Cele care înțeleg să dea drumul la producție.
Care nu, nu. Din contră, vor avea doar de pierdut.
În România, diverși propagandiști de duzină, care pe lîngă activitatea principală de mîncători de căcat se mai prezintă și că ar fi profesori la ASE, au început deja să latre, mînați în luptă de servilismul maladiv la adresa UE, că SUA vor avea de pierdut față de țara noastră, după impunerea tarifelor la adresa Uniunii Europene.
În mod curios, tocmai cei care au fost cei mai înverșunați susținători ai integrării cît mai profunde a economiei autohtone în cea a Uniunii Europene tratează acum relația comercială cu SUA din perspectiva unei economii românești de sine stătătoare și nu așa cum este în realitate, integrată în proporție de 70 -75 % în cea europeană.
Băi nene, să bată clopotele ale gigantice din aur de la Patriarhie, să îi trezească pe ăștia!
În condițiile in care România importă 70% din mîncare și are al treilea cel mai mare deficit comercial din lume (!!!!!!), voi cum credeți, țara noastră va avea de cîștigat sau de pierdut în urma deglobalizării?
Aproape toți analiștii sînt de acord că Germania va fi cea mai lovită țară din Europa de războiul comercial declanșat de Trump, iar România este cea mai expusă țară din Europa Centrală și de Est pe economia germană. Iar această dependență ne va costa foarte mult.
Daca nu ne punem repede pe producție industrială și agricolă, dacă nu se adoptă politici naționale și guvernul de la București nu își recapătă controlul asupra resurselor naționale și a ramurilor economice strategice, dacă nu renunțăm la vrăjelile odioase cu economia terțiară, cu economia circulară, cu economia durabilă, cu economia digitală, cu energia verde și toate bălăriile astea, nici mîncare nu o să mai avem, sau dacă o să avem, nu o să ne-o mai putem permite.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: "ca-pub-6198249197587097",
enable_page_level_ads: true
});
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-88046948-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push(['_setAccount', 'UA-88046948-1']);
_gaq.push(['_trackPageview']);
(function() {
var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();
var t5_wid='134669044';
var t5_badge='standard_b';
(function() {
var t5r = document.createElement('script'); t5r.type = 'text/javascript'; t5r.async = true;
t5r.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 's.t5.ro/static/t5-stats.js';
var t5s = document.getElementsByTagName('script')[0]; t5s.parentNode.insertBefore(t5r, t5s);
})();