Pledoarie împotriva fracturării hidraulice

fracturare hidraulica

În primul rînd: ce este fracturarea hidraulică? Pe scurt, pentru că cei ce vor să se informeze o pot face acum foarte ușor, date fiind mijloacele alternative de comunicare, în speță, internetul: fracturarea hidraulică este un procedeu prin care se extrag din subsol petrol și gaze naturale.

Procedeul presupune injectarea în straturile vizate ale subsolului, pentru a realiza crăpături și a elibera astfel combustibilii atît de prețioși, a unui amestec fluid compus din mai multe substanțe foarte toxice și apă.

Varianta oficială, a guvernelor și corporațiilor care folosesc deja fracturarea hidraulică, susține că procedeul este unul mai ieftin decît cel clasic de obținere a petrolului și gazelor naturale.

Nu se vorbește însă deloc de costurile de mediu, care implică: 1. compromiterea pînzei freatice, cu toate urmările ce decurg din aceasta – secarea izvoarelor de mică adîncime și suprafață, distrugerea iremediabilă a solului și a vegetației din zonele afectate, poluarea surselor de apă; 2. o mare cantitate de material rezidual, in speță, apa otrăvită care, după injectarea în subsol, este scoasă la suprafață și păstrată în adevărate lacuri cu apă chimică; 3. nu în ultimul rind, riscurile de natură seismică, fiind documentate în mai multe cazuri cutremure și alunecări de teren în urma utilizării procedeului de fracturare.

Referindu-ne strict la situația din România, TOATE partidele care formează clasa politică susțin fracturarea hidraulică și corporațiile care o aplică deja sau se pregătesc să intre în acțiune.

Dacă în prezent procedeul este folosit la scară restrînsă, una din zone fiind județul Galați, în proximitatea satului zguduit din temelii de cutremure la sfîrșitul anului trecut, politicienii care au format diversele guverne din istoria recentă s-au grăbit să concesioneze pentru exploatarea resurselor din subsol prin fracturare hidraulică aproape tot teritoriul țării, excepție făcînd zona muntoasă, unde procedeul nu poate fi aplicat.

Trebuie spus că, dacă fracturarea hidraulică este practicată de americani la ei acasă, acest lucru se întîmplă cu precădere în zonele deșertice, în Texas și Arizona, consecințele fiind oricum extrem de neplăcute pentru locuitorii orașelor din vecinătate, care s-au trezit că le curg hidrocarburi la robinet.

În plus, americanii sînt cei care trebuie să se îngrijească de țara lor, iar noi de a noastră. Este o prostie fără seamăn să creadă cineva de aici că firmele străine care vor veni să exploateze resursele subsolului prin fracturare hidraulică vor avea altă preocupare în afară de grja pentru propriul profit.

Cît privește așa-zisa independență energetică, marota pe care politicienii vînduți o bagă sub nasul naivilor, pentru a justifica grozăvia pe care sînt gata să o înfăptuiască, trebuie amintite cel puțin trei lucruri ce desființează fără drept de apel premisele de bune intenții ale actualei clase politice românești.

În primul rînd, gazele de șist vor fi exploatate de companii străine, care vor dispune de resursa energetică așa cum vor crede ele de cuviință. Statul român cîștigă din această afacere doar redevențele instituite și eventualul impozit pe profit vărsat de companii, adică nimic, raportat la vinderea pe doi bani a viitorului țării, la distrugerea efectivă a României.

Clasa politică trădătoare și criminală nu a avut nici o preocupare legată de independența energetică a țării atunci cînd a concesionat unor companii străine, iarăși pe nimic, petrolul și gazele naturale aflale în subsolul teritoriului României, dar și de sub platoul continental al Mării Negre.

Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu se fac vinovați pentru crima de a ceda, din poziția de Premier, petrolul și gazele naturale ale țării efectiv pe doi bani, spre a fi exploatate de companiile străine strict pentru propriul profit, în timp ce prețul benzinei în România, țara cu însemnate resurse petroliere, a ajuns unul din cele mai mari din Europa.

Nu trebuie uitat, de asemenea, că, grație servilismului bolnav al politicienilor de la București față de structurile europene și nord-atlantice și al poziției lor belicoase la adresa Moscovei, România importă cel mai scump gaz natural din Europa de la ruși, pe care îl distribuie consumului intern, în timp ce gazele naturale obținute prin producție proprie, mai ieftine, sînt exportate Vestului cel pricopsit.

Iar exploatarea prin fracturare hidraulică a tuturor zonelor concesionate către corporațiile străine echivalează, fără doar și poate, cu transformarea României într-un imens deșert, brăzdat la tot pasul de o ”salbă” de lacuri otrăvite.

Distrugerea Raiului pe Pămînt care este România, a solului său, a apelor, pădurilor și a tuturor minunilor naturale cu care au fost binecuvîntate aceste locuri, pe care unii dintre noi încă le mai numim țara noastră, reprezintă o CRIMĂ de proporții, o blasfemie de neînchipuit la adresa naturii și a bogățiilor ei.

Resurse mult mai profitabile, mai sănătoase, mai puțin poluante și mai etice, precum turismul și agricultura, de care România ar trebui să se bucure din plin, sînt astfel risipite fără nici o urmă de remușcare de trădătorii care au ajuns să ia decizii pentru această țară, în numele profitului necondiționat al companiilor străine pe care le slujesc ei pînă la moarte și al propriei parveniri.

Cît despre politicienii din clasa politică vîndută și coruptă care pun așa ceva la cale, ei își trădează nu doar patria și poporul, ci abdică de la însăși condiția de ființe umane, prin distrugerea viitorului copiilor lor și al tuturor celor ce vor voi să mai trăiască pe aceste meleaguri.

1 thought on “Pledoarie împotriva fracturării hidraulice

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg