Japca lui Oprescu merge mai departe -II-

bogdan-treeroiu-aspa

Primăria Generală a Capitalei a recunoscut, în mod public, că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București a anunțat că a capturat de două ori mai mulți cîini decît au fost prinși în realitate în 2015.

Altfel spus, avînd în vedere că direcția din Primăria Capitalei care se ocupă de gestionarea cîinilor fără stăpîn primește 240 de lei pentru capturarea unui cîine și alți 120 de lei pentru eutanasierea lui, ASPA nu a avut nici o problemă să își umfle propriile registre, pentru a frauda bugetul primăriei cu aproximativ un milion și jumătate de euro, doar în cursul anului trecut.

Aceste fapte ce se constituie, fără doar și poate, în încălcări ale legii de natură penală, nu sînt suficiente pentru ca Primarul General și Consiliul General al Capitalei să îl demită din funcție pe Bogdan Treeroiu, directorul ASPA.

Petiția on-line, care a strîns deja peste 1.700 de semnături, prin care se cere demisia lui Treeroiu, ca urmare a nenumăratelor abuzuri și ilegalități practicate de ASPA, încă de la începutul perioadei în care afost condusă de finul lui Oprescu, nici atît.

Locuitorii Bucureștiului reprezintă pentru aleșii locali doar o vacă grasă de muls, o sursă inepuizabilă de stors taxe și impozite locale – cînd vine însă vorba de voința și drepturile lor, acestea sînt ignorate cu nesimțire de cei care ar trebui să îi reprezinte.

Trebuie spus că fostul contabil de la RATB, Bogdan Treeroiu, este finul lui Sorin ”Mengele” Oprescu, cei doi punînd la cale, în ultimii ani, în București, alături de Răzvan Băncescu, fostul coordonator de proiect al ASPA, infama afacere ”Maidanezul”.

Milioane de euro au fost astfel deturnate din bugetul Primăriei Generale a Capitalei, pentru a intra în conturile firmelor private, angajate ilegal de primărie, să se ocupe de strîngerea de pe străzi a cîiinilor fără stăpîn.

ASPA a transformat Bucureștiul, în ultimii ani, spre ororare celei mai mari părți a locuitorilor săi, în adevărate cîmpuri ale morții, în care mii de cîiini au fost torturați și uciși cu bestialitate, în condiții inimaginabile, ce au declanșat revolta și protestul unui foarte mare număr de asociații interne și internaționale pentru bunăstarea animalelor, dar și al cetățenilor de rînd, oripilați de modul în care autoritățile locale au găsit de cuviință să trateze niște animale nevinovate.

Sorin Oprescu și acoliții săi de la ASPA au tocat sume uriașe din banii bucureștenilor, fără ca problema cîinilor de pe străzi să își găsească o rezolvare pe termen lung, cu atît mai puțin una civilizată și umană, demnă de un oraș cu pretenții de capitală europeană.

Primăria Generală condusă de Sorin Oprescu a cheltuit, prin ASPA, 15 milioane de euro, pe parcursul anilor 2013, 2014 și 2015, bani ce nu se regăsesc nici în programe de sterilizare și adopție a cîinilor fără stăpîn, nici în campanii de informare și descurajare a abandonurilor, cu atît mai puțin îmbunătățirea condițiilor din adăposturile publice, adevărate lagăre de exterminare, o adevărată pată pe obrazul Bucureștiului și al locuitorilor săi.

Cu atît mai grav este faptul că actualul Primar General interimar, Răzvan Sava, a anunțat, cu toată transparența de care este capabil, un buget de peste 2,5 milioane de euro pentru ASPA în 2016, în condițiile în care directorul Treeroiu a declarat deja, sus și tare, la ultima ședință a Consiliului General la care a fost prezent, că nu are de gînd să schimbe nimic din practicile și metodele barbare ale abatorului pe care îl conduce.

Cu alte cuvinte, Treeroiu va aloca și bugetul ASPA pe 2016 exclusiv pentru prinderea și uciderea cîinilor fără stăpîn, nimic altceva, concomitent cu continuarea războiului de gherilă pe care îl duce de ani de zile cu asociațiile pentru apărarea animalelor și cetățenii Bucureștiului, deopotrivă.

O mențiune obligatorie care trebuie făcută, în privința modului în care sînt cheltuiți banii bucureștenilor de către Primăria Generală, este că bugetul ASPA pentru 2016 depășește cuantumul banilor alocați oricărui spital din București de autoritățile locale.

Se dovedește astfel că Afacerea ”Maidanezul” este prea mare ca să cadă (sic!), sumele uriașe de bani alocate către ASPA finanțînd de fapt cu totul și cu totul alte interese decît bunăstarea cîinilor fără stăpîn și liniștea bucureștenilor.

Afacerea este una atît de lucrativă, încît întreg spectrul politic de la nivelul Consiliului General al Capitalei are grijă să vegheze la desfășurarea ei și pe mai departe, pentru bunăstarea și succesul financiar al unor monștri cu chip de om ce nu găsesc nimic deplasat în a-și finanța afacerile prin exploatarea și uciderea celui numit, nu fără temei, cel mai bun prieten al omului.

Numeroase studii și programe concrete au arătat că numărul cîinilor fără stăpîn de pe străzi nu poate fi redus decît prin sterilizare și programe foarte aplicate de încurajare a adopției și descurajare a abandonurilor, în nici un caz prin uciderea cu sînge rece a zeci de mii de animale.

Un pas înainte în această privință a realizat, la începutul acestui an, Consiliul Local Ploiești, care a adoptat o Hotărîre ce preia principalele măsuri propuse de campania publică desfășurată în ultimii ani de Alianța pentru Drepturile Omului (ADOR), cu titlul ”Fără cîini pe străzi- prin etică și rațiune”.

În urma adoptării acestei Hotărîri, Ploieștiul este primul oraș important din România ce își asumă gestionarea situației cîinilor fără stăpîn printr-un program uman și civilizat, realizat la propunerea societății civile.

Principalele prevederi ale Hotărîrii stipulează următoarele:

”- Cîinii vor fi RETURNAȚI după sterilizare și vor avea statut de cîini comunitari, reteritorializarea fiind întotdeauna soluția prioritară;
– Se interzice capturarea și cazarea cîinilor reteritorializați, cu excepția cazurilor în care aceștia au devenit agresivi ori necesită îngrijiri medicale urgente;
– Cîinii agresivi pot fi eutanasiați numai dacă agresivitatea este constatată și confirmată de o comisie formată de reprezentantul primăriei și reprezentantul unei organizații de protecție a animalelor și confirmată prin semnătura a minimum doi martori; Se recomandă însă eutanasia numai a cîinilor bolnavi incurabil; Eutanasia se va face doar în prezența unui reprezentant ONG (cu excepția cazurilor de forță majoră, dar cu notificarea prealabilă a ONG-ului);
– Accesul reprezentanților ONG în adăpostul public este NEÎNGRĂDIT;
– Deținătorul de cîine nesterilizat va plăti la primărie o taxă anuală pentru fiecare cîine nesterilizat precum și o taxă de reproducere pentru fiecare generație de pui;
– Se înființează o clinică mobilă ce poate efectua sterilizări, tratamente de urgență;
– Cîinii fără stăpîn vor fi sterilizați inclusiv prin cabinete care vor avea contract în acest sens cu Primăria;
– Pentru a facilita sterilizarea cîinilor cu stăpîn am prevăzut ca medicii ce contractează cu Primăria servicii de sterilizare pentru cîinii fără stăpîn să aibă obligația de a percepe pentru aceștia un tarif cel mult egal cu cel contractat cu Primăria, pentru sterilizarea cîinilor fără stăpîn;
– Se constituie Departamentul de Poliție a Animalelor, ce va fi format din 4 polițiști locali, ce vor fi instruiți în domeniul protecției animalelor, iar în TOATE acțiunile lor vor colabora cu reprezentanți ai ONG-urilor de protecție a animalelor, în baza unui protocol;
– Primăria, în colaborare cu organizațiile de protecție a animalelor, va derula campanii de mediatizare a proiectului, de conștientizare și educație a populației, la necesitatea respectării drepturilor animalelor, a răspunderii față de animalul propriu etc. prin: implementarea de programe de informare și educare, inclusiv în unitățile de învățămînt, amenajarea de afișaje stradale pentru promovarea adopțiilor și sterilizării, organizarea bilunară de tîrguri de adopții, tipărirea și împărțirea de materiale informative în unități de învățămînt, parcuri, asociații de proprietari, servicii publice.”

Măsuri simple, de bun-simț, pentru adoptarea și implementarea cărora este suficient un singur lucru: să vrei să fii OM, nu bestie. Măsuri propuse de societatea civilă, care va contribui din plin și la aplicarea lor, cu spijinul nemijlocit al Primăriei.

Din păcate, cît timp ASPA va fi condusă de o bestie ca Treeroiu, care vede în societatea civilă un dușman și în cîinii fără stăpîn doar o sursă de profit, iar factorii de decizie de la nivelul Primăriei Generale vor continua să țină bestia în brațe, pentru profitul pe care îl generează, plasîndu-se în evidentă contradicție cu interesul cetățenilor, crima oribilă ce se desfășoară, zi de zi, în București, va continua și de acum încolo, indiferent cine va fi Primar General.

Și cît timp societatea civilă din București așteaptă cu mîna întinsă să îi rezolve clasa politică doleanțele, în loc să pună presiune publică pe decidenții din Consiliul General, japca lui Oprescu-Mengele va merge mai departe.

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg