Aceeași Românie, cu altă pălărie

11209423_1597580117192844_3668999562227893703_n

Nicolae Ceaușescu, omul pe care unii îl descriu pe nedrept ca pe un dictator comunist decerebrat, ar fi putut fi cel mai strașnic ambasador al Uniunii Europene în România. Păi românii au fost piloți de încercare pentru teoriile, realitățile și măsurile UE încă de dinainte de 1990!

A fost de ajuns să se schimbe Cîntarea României cu Cîntarea Uniunii Europene, care se practică azi, zi de zi, ceas de ceas, la televizoarele din țara noastră.

România s-a angajat deja pe drumul aspru, dar plin de satisfacții și împliniri, al creării unui stat capitalist multilateral dezvoltat, chezășie de civilizație europeană și progres, alături de frații noștri din celelalte țări europene.

În rest, Securitatea a fost schimbată cu DNA – ul, PCR – partidul unic are corespondentul perfect în actuala clasă politică, în care toți sînt o apă și un pămînt, raportările false, cu ‘jde mii de tone de grîu la hectar, s-au transformat în poveștile INS și BNR despre șomajul și inflația din România, printre cele mai mici din Europa, respectiv în constanta creștere economică a țării noastre din ultimii ani, deși România nu mai are demult o economie care să producă plus-valoare, și așa mai departe.

Românii nu mai stau la coadă la lapte, ci la moaște, activiștii de partid sînt acum experți anti-corupție, rubla transferabilă a devenit euro, în general vorbind, lucrurile nu s-au schimbat foarte tare.

Țara este condusă de fel de fel de aparatciki, care se schimbă periodic, nu în urma congreselor PCR, ci a unor așa-zise alegeri libere, iar ordinele nu mai vin de la Moscova, ci de la Washington, uneori via Bruxelles.

Aplaudacii și menestrelii sistemului sînt la fel de grețoși, cu mica diferență că acum locul TVR-ului unic a fost luat de mai multe televiziuni, auto-intitulate ca fiind de știri. Cultul personalității este la fel de prezent și de toxic, doar că acum slugile au mai mulți stăpîni pentru care să trudească.

Pionierii și uteciștii sînt acum tineri frumoși și liberi, intelectualitatea colaboraționistă cu sistemul e bine-mersi, la locul ei. Nu mai sîntem comuniști, sîntem capitaliști, nu mai cîntăm trecutul glorios, ci viitorul minunat globalizat european, dar astea sînt diferențe de nuanță. Săracii au rămas tot săraci, iar bogații tot bogați. Doar discrepanțele între unii și ceilalți s-au mărit sensibil.

Milițienii sînt la fel de mulți și proști, ba parcă mai mulți și mai proști decît înainte de 1990. Neamurile proaste sînt tot la putere, corupția tot în floare, birocrația absurdă și reglementările aberante au fost duse de UE pe cele mai înalte culmi.

Spitalele sînt tot imunde și prost dotate, școlile tot instituții pentru spălarea creierului copiilor au rămas, țăranii tot în fudul curții își fac treaba. Românii se află tot după o Cortină de Fier, doar că de data asta sînt de cealaltă parte, sărăcia și nivelul de trai au ajuns la cotele unui adevărat dezastru social.

Pînă și ”circurile foamei”, gîndite de Ceaușescu, au fost transformate de UE în unități de alimentație în masă, acum denumite super-marketuri și mall-uri, iar politica de austeritate gîndită de mințile luminate ale Uniunii nu diferă prea tare de măsurile adoptate de Nea Nicu.

Cureaua o tot strîngem de cîțiva ani, întocmai ca înainte de 1990, și în curînd o să punem și un palton în plus, ca urmare a exploziei prețului le gaze, dictată unilateral de FMI și Comisia Europeană.

Doar pe Ceaușescu nu mai avem cum să îl aducem înapoi, ca să fie tabloul complet. Se găsesc însă destui care să îi ia locul cu brio.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

1 thought on “Aceeași Românie, cu altă pălărie

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg