Se stinge o lume -III-

Cei ce se bucurau că au scăpat de sfîrșitul lumii în 2.000 s-au bucurat degeaba.

Lumea, cel puțin cea pe care o știam, s-a sfîrșit.

Omenirea trăiește azi o adevărată apocalipsă post-contemporană, cu post-politică, post-economie, post-morală, post-religie, post-cultură, post-artă, post-umor, cam post-orice.

La nivel politic, economic, chiar și în artă, cultură, morală și religie toate doctrinele, toate toeriile și curentele s-au redus în jurul unei singure dihotomii, unei singure controverse planetare: omul nou globalist ”progresist” sau omul ultra-conservator care se închină la ”valorile tradiționale”.

Ca în orice apocalipsă, care vine după moartea unei civilizații, totul este redus la primitiv, la violență, la ură, la extremism, la suprimarea indivizilor în numele unor utopii.

Ambele curente care se confruntă vor de fapt o întoarcere la un Ev Mediu al Mileniului III, doar că unii o vor în numele corporatismului digitalizat, iar ceilalți pentru a contesta tot ce poate însemna ieșirea din întunericul obscurantismului bigot.

În ambele situații, individualismul trebuie să dispară, indivizii trebuie să se alinieze disciplinați în spatele liderilor care știu ce este mai bine pentru ei.

Nu este de mirare că omenirea, supusă unor asemenea presiuni, a ajuns să dea periodic în clocot, ca o oală care dă pe afară pe sub capac, și să asistăm constant la revărsări în masă de ură și de furie, sub forma unor violențe extreme, a unor proteste anarhice aparent inexplicabile.

Păcat de oamenii care se lasă manipulați de cei care trag sforile și sînt răniți sau își pierd viața în urma diverselor puneri în scenă și a folosirii lor ca masă de manevră.

Anarhia generalizată pe care am ajuns să o trăim este dovada vie a falimentului modelului occidental și a capitalismului clasic, care se încearcă să fie înlocuit de corporatism, o orînduire socială care are cu totul alte forțe motrice decît capitalul.

În toată această nebunie, nimeni nu se mai gîndește la valori precum bunul-simţ, iubirea faţă de aproape, sinceritatea, bunătatea şi omenia, care au dispărut de mult timp din conştiinţa oamenilor.

În vremuri apocaliptice, sîntem învățați că doar cei puternici au dreptul să supraviețuiască.

Și doar cei care reușesc să se adapteze, într-un fel sau altul, fie doar și prin a înțelege în ce vremuri trăiesc, vor supraviețui.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg