România a aderat la America Latină -IV-. Jugul băncilor străine

În Polonia și Ungaria, statul deține aproximativ 50% din activele sistemului bancar.

În Germania, depășește 25%.

Media UE este undeva pe la 15%.

În România, Statul a deținut prin CEC și Eximbank, pînă în 2019, aproximativ 7-8% din activele sistemului bancar, jumătate din media UE.

După achiziționarea Băncii Românești, în 2019, de către Eximbank, proces îndelung hulit de liberali și de presa ”economică” de propagandă neo-liberală, cota Statului român în sistemul bancar a crescut la 10%.

Prea mult pentru o colonie!

Guvernul Orban va lista, conform anunțului făcut la preluarea mandatului de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, cel puțin 20% din CEC, pentru ca ponderea activelor deținute de Statul român în sistemul bancar să revină la 7-8%.

Asta în condițiile în care atât Parlamentul European, Comisia Europeană, cât și Consiliul ECOFIN (format din miniștrii economiei și finanțelor din toate statele membre ale Uniunii), au doptat pe 4 decembrie 2018 o declarație politică prin care evidențiază importanța băncilor deținute de capitalul public, numindu-le instituții de credit pentru dezvoltare publică.

Iar băncile private cu capital străin din România nu susțin cu nimic economia, în țara noastră înregistrîndu-se oficial cea mai mică rată de intermediere financiară din Uniunea Europeană.

Conform unei statistici realizate de Banca Mondială în 2018, cota activelor publice în sistemele bancare din regiunea Europa și Asia Centrală era de 48%, la nivelul anului 1995.

Ulterior, ponderea activelor bancare deținute de capitalurile publice a scăzut până la 15% din total, în perioada 1999 – 2001. Iar dominația capitalului privat a crescut și mai mult, astfel încât, în 2008, anul marii crize financiare internaționale, ponderea activelor controlate de capitalurile publice a scăzut până la 9%. Întâmplare?

Criza a consemnat însă o schimbare de tendință, mai ales ca urmare a injecției de capital public în numeroase instituții financiare private, care au fost considerate ”prea mari pentru a fi lăsate să cadă”, iar în 2010 activele controlate de capitalul public reprezentau 14% din total.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg