Realitatea de după oglindă -XI-. Iluzia investițiilor publice

Regimul socialist de dinainte de 1990 a făcut Pasajul Unirea, ăsta pe care nu are acum Mucifer bani nici să îl consolideze, în 3-4 săptămîni.

Cum l-au făcut așa repede? O știu de la cineva apropiat, care a lucrat la Banca de Investiții, nu din povești.

(Prin Banca de Investiții Guvernul finanța proiectele majore din economie).

I-a chemat Ceaușescu la el pe șefii de institute de cercetare și de antreprize construcții-montaj și le-a zis: ”mie îmi faceți aici pasaj într-o lună de zile”.

Și atunci s-au pus pe lucru institutele de cercetare, care erau ale Statului, au făcut proiectul, pe urmă antreprizele de construcții-montaj, care erau ale Statului, au adus utilajele, forța de muncă, ingineri, tot ce trebuie.

Pe urmă fabricile care produceau ciment, oțel, utilaje, escavatoare, basculante, bitum, orice ține de bunuri de capital, care erau ale Statului, au asigurat tot ce era necesar ca lucrarea să fie executată.

Să nu uităm de Banca de Investiții, care era a Statului și a finanțat lucrarea.

Azi, Cercetarea primește pondere subunitară din PIB, deci, de unde institute de cercetare? Industria nu mai există, deci de unde basculante, escavatoare, oțel și bitum?

Forța de muncă este jumătate la cules căpșuni și șters bătrîni la fund, prin Spania și Italia, deci de unde muncitori pe șantier?

Statul român nu mai are aproape nici o influență în economie, care este controlată de capitalul străin.

Dacă vrei să faci un pasaj ca cel de sub Piața Unirii, durează ani de zile numai pînă se incheie licitațiile pentru proiectare, apoi niște alți ani pentru licitațiile pe execuție și așa mai departe.

Cum să se facă deci investiții în România? Mai lăsați-o pe asta cu banii de investiții publice, care nu înseamnă de fapt decît șpaga pentru firmele de partid și de stat ale liberalilor, pesediștilor samd.

Cît timp România nu va avea din nou industrie, cercetare și o piață a forței de muncă pe care să le controleze, așa-zisele investiții nu vor însemna decît risipă și mutarea unor sume uriașe de bani publici în buzunarele unor șmecheri din țara și de afară.

De doi ani de zile, PNL a tăiat orice fel de sprijin pentru populație, în condițiile în care tot PNL a aruncat în aer prețurile la energie, deci inflația și costurile cu traiul zilnic, zicînd că face investiții.

Și?

Și cad investițiile pe noi, alea făcute înainte de 1990, pe care anti-comuniștii de azi nu sînt în stare nici să le consolideze.http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg