În atenția Avocatului Poporului. Stopați buvigneta!

În numele a sute de mii de cetățeni ai Bucureștiului ale căror drepturi fundamentale sunt grav lezate,

Vă solicităm să contestați la Curtea Constituțională Hotărârea Consiliului General al Municipiului București prin care se introduce așa-numita buvignetă, în speță o taxă prohibitivă pe utilizarea autoturismelor a sute de mii de locuitori ai Capitalei, precum și interzicerea dreptului de circulație pentru aceste autoturisme.

Este vorba de autoturisme în care au fost investiți bani, prin plata RCA, prin plata de vignete pentru drumurile naționale, prin achiziția de cauciucuri de iarnă, prin plata Inspecției Tehnice Periodice, care sunt obligatorii, conform legii, plus alte investiții pe care fiecare a găsit de cuviință să le facă în mașina sa personală.

În plus, introducerea a unei taxe prohibitive pentru anumite tipuri de autoturisme și interzicerea accesului lor în perimetrul central din oraș reduc practic valoarea acestora la zero, neputând fi nici măcar vândute.

Cu aceste mașini, catalogate peste noapte, printr-o decizie arbitrară, ca nemaifiind corespunzătoare traficului din București, deși au toate avizele legale, inclusiv de la Registrul Auto Român, sute de mii de bucureșteni își transportă copiii, bătrânii, ele fiindu-le absolut necesare în situații zilnice, de rutină, precum și în caz de urgență.

Prin interzicerea dreptului de circulație al acestor autoturisme și deposedarea posesorilor lor de uzufructul de care au beneficiat până acum, este grav lezat dreptul la proprietate al cetățenilor români, garantat prin Constituție.

Considerăm că este aberant ca o măsură cu efecte atât de mari să fie introdusă practic de pe o zi pe alta, fără a oferi celor lezați opțiuni viabile și posibilitatea de a se îndrepta către alte variante.

Cât privește achiziționarea de scutere și motociclete în loc, așa cum a propus consilierul PMB Tudor Ionescu, îi sugerăm domniei sale să încerce să pună două scoici pentru copii mici pe scuter și să se deplaseze în acest mod.

Primăria Capitalei nu a demonstrat până acum că ar fi făcut ceva concret pentru îmbunătățirea calității aerului în București sau pentru decongestionarea traficului și este o discriminare fără precedent în Roâmânia ca doar cei fără mijloace materiale peste medie să suporte costurile de mediu.

Buvigneta nu este altceva decât o taxă pe sărăcie, fiind direct lezați cei din păturile defavorizate și considerăm acest lucru inacceptabil într-un stat care se presupune a fi de drept, nici măcar în numele așa-zisei lupte pentru mediu.

În consecință, ne adresăm instituției Avocatul Poporului cu solicitarea de a-și exercita atribuțiile oferite de lege, pentru a împiedica intrarea în vigoare a unui act normativ ce încalcă grav dreptul la proprietate, prin urmare este neconstituțional.

________________________________________________________

ATENȚIE!
PUTEȚI SEMNA ACEASTĂ SCRISOARE DESCHISĂ AICI.

________________________________________________________

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg