O ţară minunată, cu animale şi oameni sălbatici -IV-

14720606_10210920786880729_7744139702596851672_n

Acum doar 9 zile, pe 4 octombrie, Ministerul Apelor, Mediului și Pădurilor din România a anunțat, chiar prin vocea ministrului Cristiana Pașca Palmer, că abrogă ordinul prin care se acordau derogări, adică se dădea liber la vînarea a mai multe mii de animale carnivore sălbatice din pădurile țării noastre, printre care, bineînțeles, și urși.

Comunicatul de presă conținea și anunțul înființării ”în cel mai scurt timp” a Serviciului de Urgență Animale Sălbatice (SUAS), în colaborare cu Ministerul Internelor, care să funcționeze ca autoritate ce trebuie să intervină, în concordanță cu Directiva Habitate a Uniunii Europene, în cazul interacțiunilor dintre oameni și carnivorele mari.

De asemenea, se anunța și crearea, la Ministerul Mediului, a unui ”Comitet pentru derogare carnivore mari”, ca singură instanță din România care poate acorda dreptul împușcării unui urs și a altor animale sălbatice carnivore din țara noastră.

Din păcate, timpul înființării tuturor acestor comitete și comiții nu a fost suficient de scurt pentru ursulețul împușcat ieri în Sibiu.

Dînd dovadă de o incompetență crasă, strîns împletită cu o ignoranță, o indolență și o lipsă de empatie și de umanitate ce nu pot decît să facă de rîs un oraș cu pretenții de capitală culturală europeană, autoritățile locale din Sibiu au făcut un circ ieftin, alergînd timp de trei ore prin oraș un pui de urs rătăcit și speriat, pentru ca într-un final demn de țările lumii a treia să împuște în spate animalul, în timp ce acesta era blocat lîngă un zid.

”Este o crimă ce s-a întîmplat la Sibiu! Să omori un ursuleț de 6 luni – pentru că atît avea acest animal – este ca și cum ai omorî un copil care se joacă cu un pistol cu apă”, a declarat Cristina Lapis, președintele asociației de protecția a animalelor ”Milioane de prieteni”, din Brașov, care se ocupă de sanctuarul pentru urși de la Zărnești, pentru Mesagerul de Sibiu.

Într-adevăr, mare curajos, mare om, viteazul care a apăsat pe trăgaci, ca să omoare un ursuleț de 6 luni care nu știa pe unde să fugă, disperat că a ajuns în oraș.

Mai mult ca sigur că a respectat codul vînătoresc și mult trîmbițatele pe corn, goarnă, trompetă și trombon, reguli de onoare și sportivitate ale vînătorilor.

Și mai mult ca sigur că vor spune, toți descreierații care au aprobat și participat la crima asta odioasă, că împușcarea în spate a unui ursuleț neajutorat a fost făcută pentru siguranța și protecția cetățenilor.

Dealtfel, Mișcarea Dreptate Pentru Animale (MDPA) a anunțat deja, prin vocea avocatei Cosmina Creva, că va depune plîngere penală împotriva celor care au împușcat ursulețul.

”De ce considerăm că este crimă? Pentru că, în momentul împușcării, ursul nu reprezenta un real pericol, așa cum cere de fapt Directiva Habitate a Uniunii Europene! Nici un cetățean nu a reclamat pagube sau că este în pericol din cauza lui. Crima trebuie pedepsită în România! La fel și folosirea armelor și munițiilor în spații publice fără respectarea procedurilor!”, se arată într-o postare pe pagina oficială de FB a MDPA.

În plus, România a semnat convenția europeană de la Berna, care stipulează negru pe alb că este interzisă împușcarea unui urs fără aprobarea unei comisii, înființată pe lîngă Ministerul Mediului, pentru cazurile speciale.

Crima trebuie, cu adevărat, pedepsită în România. La fel însă și necunoașterea sau încălcarea cu bună – știință a legii, chiar de către autoritățile care ar trebui să o aplice.

Pînă la soluționarea dosarului penal, autoritățile publice locale din Sibiu, prefectul, directorul DSV din județ, șeful inspectoratului județean de poliție și toți cei care au permis împușcarea unui pui de urs inofensiv, prin încălcarea tuturor legilor în vigoare și a oricărei norme de bun-simț, trebuie sancționați administrativ prin demitere.

Pe internet a fost formulată și o petiție în acest sens, care a strîns deja mai multe mii de semnături, în nici o zi de la producerea tragicului incident.

Pentru ca România să înceapă să se gîndească la o atmosferă respirabilă, de normalitate, în care animalele domestice și sălbatice deopotrivă să nu se mai constituie în ținta unor acte de o rară violență, din partea românilor de rînd și chiar a autorităților, pentru ca să nu mai fim rîsul Europei, în privința modului în care sînt tratate animalele în țara noastră, pentru ca oamenii cu bun-simț să nu mai fie zilnic oripilați de incidente sîngeroase în care sînt implicate animalele, este imperioasă nevoie de o implicare a Președintelui, Premierului și a Parlamentului, cu alte cuvinte, a celor mai înalte foruri, care să emită un semnal public împotriva unor astfel de practici demne de Evul Mediu, să înăsprească legile împotriva celor ce torturează sau ucid fără sens animalele și să îi demită, acolo unde se poate demite, pe inconștienții și incompetenții precum cei care au împușcat ieri un biet ursuleț.

Altfel vom continua să rămînem o țară de incompetenți și indolenți, de înapoiați, de ucigași cu sînge rece, în care oamenii sînt mai sălbatici decît fiarele pădurii.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

1 thought on “O ţară minunată, cu animale şi oameni sălbatici -IV-

  1. Mai, mestere, daca puiul de urs avea 6 luni, crezi ca nu era periculos? Orice animal incoltit reactioneaza rau. Urmareste atitudinea americanilor prin Alaska – ursii care circula pe langa asezarile omenesti sunt omorati daca revin. Stiu ei de ce. Plus ca ursuletul n-ar fi fost asa periculos cat ar fi fost ursoaica ce l-a facut daca ajungea la el. Nu te mai urca pe valul indignarii publice, foloseste-ti mintea intai si apoi da drumul cuvintelor.

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg