În primul trimestru din 2023, serviciile Apple au generat venituri de 20,9 miliarde de dolari, mai mult decît companii precum Mastercard, Netflix, Spotify, HBO Max & Discovery și Peloton luate împreună.
Indicele SP 500, care urmărește performanțele bursiere ale celor mai mari 500 de companii americane, arată că cele mai mari patru dintre ele au generat în ultimele 12 luni venituri cumulate de 1,4 trilioane dolari (1.400 de miliarde), mai mari decît PIB-ul global exceptînd 15 țări.
Pe primul loc se află Amazon, cu 525 miliarde, urmează Apple, cu 385 de miliarde, Google -285 miliarde și Microsoft – 208 miliarde.
Veniturile Amazon din primul trimestru al lui 2023, de 83 de miliarde de dolari americani, au fost mai mari decît ale alte 460 de companii din SP 500 cumulate.
Vă întrebați de ce se forțează digitalizarea noastră? Vă întrebați de ce economiile lumii occidentale nu mai sînt orientate către producție?
După cum se poate vedea, toți cei patru giganți sînt din zona digitală, iar din spate vine puternic Nvidia, de asemenea companie tehnologică.
Din cei patru, doar Apple deține 7,3% din valoarea acțiunilor SP 500, cea mai mare pondere pe care o deține o singură companie din 1980 și pînă în prezent.
În timp ce băncile americane cad ca muștele, pe fondul retragerilor masive de depozite, aplicația pentru economisire lansată de Apple a strîns aproape un miliard de dolari în depozite (990 de milioane) în doar patru zile de la lansare.
Vă întrebați de ce e criză economică, financiară și tot soiul de alte crize, de ce un număr tot mai mic de oameni controlează economia globală și un număr din ce în ce mai mare de copii mor de foame?
Capitalizarea (valoarea totală a acțiunilor pe burse) Apple a ajuns la 2,6 trilioane dolari americani (2.600 de miliarde), ceea ce înseamnă egalul pieței de capital din Marea Britanie, sensibil mai mult decît tot capitalul tranzacționat pe bursa franceză (1,8 trilioane) și dublul (!!!) bursei de la Berlin (1,3 trilioane).
În 2022, primele cinci economii ale lumii (SUA, China, Japonia, Germania și India) au deținut 51% din economia globală, iar primele zece (primele cinci la care se adaugă Marea Britanie, Franța, Canada, Rusia și Italia) nu mai puțin de două treimi (66%) din PIB-ul mondial.
Omenirea trece la nivel global prin cea mai mare bulă capitalistă din istorie, pe care niște șmecheri foarte puternici încearcă să o prelungească pe cît de mult posibil, pentru că încă fac profituri uriașe.
Ca toate bulele de până acum, ea se va sparge, pentru că nu poate exista economie fără producție de bunuri de larg consum, oricît ar încerca unii să îi digitalizeze și să îi robotizeze pe oameni.
Istoria a arătat însă că este cu atît mai mare declinul economic cu cît este mai umflată bula care l-a precedat.
Cînd se va sparge bula giganților tech., va fi un adevărat prăpăd, la nivel mondial, PIB-ul va scădea probabil cu mai mult de 10 procente, vor fi șomaj și foame poate nemaiîntîlnite pînă acum.
Singura cale pentru economiile mici de a încerca să se pună la adăpost este să mizeze încă de pe acum, pe cît mai mult posibil, pe producția internă agricolă și industrială și pe o cît mai cuprinzătoare auto-suficiență.
Nu e cazul României.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: "ca-pub-6198249197587097",
enable_page_level_ads: true
});
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-88046948-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push(['_setAccount', 'UA-88046948-1']);
_gaq.push(['_trackPageview']);
(function() {
var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();
var t5_wid='134669044';
var t5_badge='standard_b';
(function() {
var t5r = document.createElement('script'); t5r.type = 'text/javascript'; t5r.async = true;
t5r.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 's.t5.ro/static/t5-stats.js';
var t5s = document.getElementsByTagName('script')[0]; t5s.parentNode.insertBefore(t5r, t5s);
})();