Victimele fascismului cotidian -II-

Civilizația umană contemporană este cea mai dementă, cea mai paradoxală formă de exprimare, de arhitectură socială.

Distrugem natura și după aia facem campanii eco, bio, verzi și roz bombon, învățăm oamenii să respecte natura.

Distrugem ființa umană, OMUL, și după aia facem caz de cum să fim mai buni și mai empatici în clipuri publicitare.

Tema recurentă în cărțile scrise de/despre Che Guevara este cum oamenii simpli, de rînd, pot fi mult mai buni, mai generoși și mai empatici decît cei care au ajuns să fie asimilați sau să se revendice singuri ca aparținînd elitelor.

Așa o fi, nimic de zis, dar nu în cazul românilor.

Nu se poate spune dacă de vină sînt dezumanizarea forțată din ultimii 30 de ani și propaganda neo-liberala care împarte oamenii în prădători și victime.

Nici dacă de vină ar putea fi faptul că românii sînt poate cea mai jegoasă fibră de caracter uman purulent posibilă.

Sau poate că prima o potențează teribil pe a doua.

Cert e că românii simpli sînt într-adevăr ca lupii. Și nu au luat de la aceste animale caracterele nobile, din contra.

Asemeni lupilor, românii se reped imediat să îl sfîșie pe cel căzut de lîngă ei, pe cel care are o problemă, cît de mică, fac imediat front comun în fața ăluia care e altfel sau care e doar la ananghie.

De cîte ori nu ați putut vedea la o coadă la un ghișeu sau la o casierie situația în care cel de la ghișeu/casierie îi face o mare nedreptate clientului, iar ceilalți români verzi sar și ei, la rîndul lor, tot în spatele păgubitului?

”Hai, dom’ne, lasă comentariile, că sîntem și noi aici, noi ne grăbim!” – se știe că orice răpănos de român învîrte afaceri de miliarde și are timpul foarte limitat.

Noțiuni precum dreptatea, solidaritatea, echitatea socială, nu au nici un fel de valoare pentru cei mai mulți din românii de rînd – în general, le este imposibil să conceptualizeze o situație, să o interpreteze și altfel decît prin prisma interesului lor cel mai mărunt și imediat.

Pentru că mințile lor de oameni mărunți nu îi lasă să vadă și următorul pas, în care ei ar putea fi cei nedreptățiți.

De-aia țara asta este în situația în care se află, din cauza prostiei primitive a celor ce o locuiesc.

Cînd se taie banii bugetarilor, ceilalți se bucură, cînd se taie pensiile, cei care nu iau pensii se bucură – ”lasă-i domn’ne, dă-i încolo de pensionari, trăiesc pe banii noștri!”.

Cînd se taie alocațiile, normal, e motiv de bucurie pentru cei care nu au copii: ”puturoși, toarnă plozi ca să ia bani de la stat”.

La fel cu ajutoarele sociale: ”puturoși, la muncă, bă, nu cu mîna întinsă la stat!”.

De-aia la noi prind așa de bine teoriile de sorginte fascistoidă care propăvăduiesc eliminarea Statului și a oricărei forme de ajutor de stat: pînă și ultimul corporatist fomist visează libertarienism și legea junglei, pînă ia credite în franci elvețieni, de prost ce e, și după aia chițăie sa îi acopere gaura statul ăla, pe care îl voia el desființat.

Dar asta nu îl împiedică să își dorească mai departe moartea pensionarilor, a asistaților social și a mămicuțelor cu bebeluși în brațe.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg