Ce să mai spunem, noi, scepticii, fondurile europene sînt o binecuvîntare pentru economia românească, mai ales cînd din ele își fac reclamă instituțiile guvernamentale la televizor!
Și nu, nu sînt deloc sursă de corupție, de foloase necuvenite și de trafic de influență.
Altfel, Barna anunță autostrăzi dotate cu fibră optică, Drulă de la Transporturi bagă trenuri cu hidrogen pe rămășițele infrastructurii feroviare din România, Turcan digitalizează pensiile bătrînilor care mor de foame cu 1.000 de lei pe lună, Mucușor ne bagă pe toți pe trotinete, SPP-ul cumpără drone americane ”de firmă”, eroii din prima linie bagă anticorpi monoclonali de 3.500 de dolari doza în bolnavi, în timp ce internații în spitale nu primesc o aspirină…
Mai vreți?
Vă miră că alții fac tuneluri pentru vapoare și insule artificiale pentru eoliene și noi ne, pardon, căcăm în fundul curții?
A, și să nu o uităm pe Gianina – repede, prezentați-vă cu sacoșele, că se dau bani europeni. Ce a mai rămas din bonusurile pe care și le-a alocat singur Ghinea din PNRR.
Să ne înțelegem: stadioanele în pantă, parcurile lîngă pădure și sălile de sport în satele fără copii (sau orice alte minuni ale tehnicii pe care le scornește PNDL-ul, ca să alimenteze motorul afacerilor mafiei guvernamentale de partid) nu au fost și nu sînt nici azi investiții, ci cheltuieli, risipă, devalizarea bugetului de stat.
Azi, dacă risipești milioane de euro în studii de fezabilitate care nu duc nicăieri, dacă distrugi industrii întregi și faci reconversie profesională pe hîrtie, în numele unor utopii venite de la Bruxelles, la fel, nu se cheamă investiții, ci cheltuieli.
Dacă faci un spital, o autostradă, orice altceva, doar cu materiale, forță de muncă și companii de afară, fără impact pe orizontală în economie, nu se cheamă investiții, ci deficit bugetar și datorie publică.
În România, PIB crește din vînzare de materii prime și resurse naturale, consum și inflație.
De produs, nu producem nimic, de-aia au explodat datoria publică și deficitul comercial.
Plus gaura la deficitul bugetar, din cumpărat în draci de armament și alte cheltuieli strategice și geo-politice.
Și, cel mai important, capcana portugheză în care se zbate țara: ignorarea capitalului uman care, dacă ar fi de calitate, ar fi una din cele mai importante surse pentru dezvoltare.
Avem deficit bugetar și datorie externă galopante, economie la pămînt, austeritate, achiziții militare de miliarde și măsluirea datelor economice reale: Grecia lui 2010 scrie pe noi.