O ţară minunată, cu animale şi oameni sălbatici -V-. Conservatorism versus conservaționism

În Florida, stat american în care așezările omenești au fost construite în mlaștini și lagune, nu ai voie să împuști sau să omori în alt fel un aligator mai mic de un metru, nici dacă îți intră în casă, pentru că nu este considerat un adevărat pericol pentru om.

În general vorbind, vînătoarea aligatorilor și a celorlalte animale și păsări sălbatice, din fauna statului american de coastă, este strict reglementată de autorități, în speță de Comisia de Conservare a Faunei și Speciilor de Pești din Florida (FWC), iar braconajul și nerespectarea hotărîrilor legale ale Comisiei, aspru pedepsite.

Pe site-ul oficial al FWC există chiar și un ”ghid de conviețuire cu crocodilii”, specie de reptilă care, spre deosebire de aligator, este considerată în pericol, pe continentul nord – american, vînarea ei fiind, ca atare, interzisă.

Există, similar, un ghid de conviețuire a oamenilor cu baribalul, ursul negru american, a cărei vînare a fost, pînă în 2015, de asemenea, interzisă prin lege.

În perioada 2015-2016 s-a acordat permis doar pentru vînarea unui număr foarte mic de urși, ca urmare a creșterii numărului acestora, pe suprafața statului Florida, la peste patru mii, de la doar cîteva sute, cîți erau în anii ’70.

În prezent, vînătoarea la ursul negru este din nou interzisă, ca urmare a programului de conservare a speciei.

FWC, Comisia de Conservare a faunei din Florida, este considerată un model, la nivel internațional, în privința modului în care gestionează programele de conservare a diferitelor specii sălbatice.

Așa se întîmplă cînd deciziile privind programele de vînătoare a animalelor sălbatice le iau specialiști, oameni de știință și cercetători, care urmăresc în primul rînd protejarea faunei, iar nu vînătorii și complicii lor din politică, așa cum se petrec lucrurile în România.

În țara noastră, unde înapoierea istorică e motiv de mîndrie națională, iar turma de oi va ajunge, mîine-poimîine, brand de țară, se fac orașe și sate pînă în buza pădurii, după care cetățenii revoltați solicită imperios împușcarea a tot ce mișcă, a oricărei forme de viață sălbatică ce are ghinionul să ajungă în contact cu omul.

Urși, lupi, mistreți, vulpi, nimeni nu este cruțat de furia ”civilizației” oilor pe două picioare.

Că toți descreierații și înapoiații, care nu au ieșit încă din Evul Mediu, respectă viața sălbatică doar atîta timp cît zace moartă, în farfuria lor, e una.

Tragic este însă că autoritățile din România le țin isonul. Iar împușcarea barbară a puiului de urs rătăcit anul trecut prin Sibiu este emblematică pentru respectul acordat în țara nostră faunei sălbatice, de către reprezentanți ai Statului și oameni de rînd, deopotrivă.

Nu există nici un fel de programe reale de gestionare a populațiilor de animale sălbatice, nici a interacțiunii om-animal, care a ajuns inevitabilă, pe fondul extinderii civilizației omenești în imediata apropiere a pădurii, ba, de multe ori, chiar în interiorul ei.

Cu precădere în guvernările PSD, singura preocupare a miniștrilor puși la Mediu este să mitralieze cît mai multe vietăți sălbatice, spre gloria eternă a afacerilor veroase, făcute pe spatele fondului cinegetic național și pe viața unor animale nevinovate.

În loc să îngrijească fauna sălbatică și să o prețuiască la adevărata ei valoare, România fiind una din ultimele țări din Europa, alături de cele din spațiul fostei URSS și din Scandinavia, care se poate bucura de prezența abundentă a carnivorelor mari în pădurile sale, autoritățile nu știu cum să mai dea liber la măcel, ba chiar să îl încurajeze, pe toate căile posibile.

Dealtfel, se pare că, în viziunea PSD, nu poți să ajungi ministru al Mediului dacă nu ai contacte strînse printre vînători. În general vorbind, la ce bun să fii ministru, dacă nu îți intră pe mînă o sursă grasă de venit?

Cît despre dispariția pădurilor și a faunei sălbatice, de care copiii copiilor noștri s-ar putea să nu mai ajungă să se bucure, cine să mai aibă timp să se preocupe?

Singura formă de progres de care se ocupă guvernele așa-zisului partid socialist PSD se referă la progresul averilor și al moșiilor pe care le dețin boierii și baronii ce conduc țara.

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg