La Băsescu la poartă, e o pisică moartă…

codul muncii

nePreşedintele Traian Băsescu, în nemărginitul său dispreţ faţă de cei ce l-au pus în funcţie şi faţă de bunul-simţ de care ar trebui să dea dovadă, din poziţia pe care o ocupă, a declarat că susţine cu atîta ardoare introducerea noului Cod al Muncii pentru că românii, prin productivitatea foarte redusă pe care o au în cîmpul muncii, alungă investitorii străini.

Altfel spus, românii de rînd mai au o vină în neţărmurita înţelepciune a celui mai celebru prieten al lui Bercea Mondial. Nu numai că cetăţenii acestei ţări sînt nişte nenorociţi de infractori, spune Băsescu, care refuză cu obstinaţie să plătească nişte dări imense către Stat, deşi nu primesc nimic în schimb. Mai mult decît atît, cei în vîrstă refuză cu încăpăţînare să moară dracului o dată de foame şi să degreveze sistemul de pensii de plăţile pe care trebuie să le facă, iar bolnavii continuă cu o ticăloşie criminală să ceară asistenţă medicală şi să îndatoreze în acest fel şi mai mult spitalele. Dar iată că, mai nou, cei aflaţi în cîmpul muncii, prin puturoşenia lor proverbială şi prin faptul că nu vor să fie mai productivi, alungă investitorii străini.

De parcă e în puterea unor simpli angajaţi să crească productivitatea muncii atunci cînd angajatorii nu iau nici o măsură în acest sens. Respectiv, de parcă e vina angajatului că trebuie să muncească de multe ori în condiţii improprii, cu tehnologie învechită şi management defectuos. Şi, în general vorbind, de parcă productivitatea muncii face parte din responsabilităţile celui aflat la baza ierarhiei profesionale şi nu ale investitorilor care vor să întreprindă o activitate lucrativă.

Mai mult decît atît, Băsescu are tupeul incredibil să vorbească de alungarea investitorilor străini şi autohtoni deopotrivă, după prestaţia absolut dezastruoasă a guvernelor Boc pe care le păstoreşte şi după prăbuşirea efectivă a încrederii în mediul de afaceri din România în timpul acestor guvernări.

Marinarul de uscat, ajuns economist de bodegă şi şef al clanurilor ţigăneşti, are nesimţirea să vorbească de productivitatea muncii într-o economie în care slugile lui au introdus impozitul minim desfiinţînd în felul acesta zeci de mii de firme. Iar investitorii fug mîncînd pămîntul din economia românească pentru că sînt nemulţumiţi de Codul muncii, spune Băsescu, nu din cauza corupţiei ce îşi întinde tentaculele ca o caracatiţă peste întreaga activitate economică, corupţie alimentată şi susţinută tocmai de grupurile de interese ale celor ce deţin Puterea.

Băsescu se face că uită de faptul că România a ocupat în ultimii ani un loc în primele trei la nivel mondial între ţările cu cel mai mare număr de impozite şi taxe pe care trebuie să le plătească un agent economic, avînd chiar şi ”onoarea” primului loc în acest clasament. Mai mult decît atît, impozitarea muncii şi nivelul TVA se află la unele dintre cele mai ridicate cote din Europa. Iar impozitul pe profit degeaba se calculează pe baza unei cote unice, aşa cum de atîtea ori s-a lăudat nePreşedintele Băsescu, dacă se află la o cotă superioară ţărilor din jurul României.

Altfel spus, investitorii străini fug în Bulgaria şi Ungaria pentru că acolo impozitul pe profit este de 10%, nu 16% ca în ţara noastră, iar nu din cauza faptului că nu a fost introdus la noi un Cod al Muncii ce anulează drepturile cîştigate de angajaţi, în ultimii două sute de ani.

Corupţia şi birocraţia de proporţii uriaşe trebuia să le rezolve nePreşedintele Băsescu pentru a încuraja investitorii, nu eliminarea a orice fel de drepturi pentru angajaţi. Dealtfel, solicitările mediului de afaceri au fost foarte clare în acest sens, investitorii cerînd măsuri de încurajare de natură fiscală, precum eliminarea impozitării pe profitul reinvestit şi restituirea de TVA şi alte obligaţii datorate de către stat, nu adoptarea unui Cod al Muncii cu prevederi extrase din filosofia exploatatorilor capitalului uman de la început de secol 19.

Dar, pe de altă parte, nu trebuie scăpat din vedere că asta e ţara lui Băsescu şi a afacerilor sale şi ale slugilor sale, aşa că nu putea să zică ceva de corupţie şi birocraţie, să îşi bată singur cuie în talpă. Aşa că a aruncat, ca de fiecare dată, pisica moartă în curtea celor mulţi şi fraieri, a angajaţilor care vor fi sclavagiţi şi mai abitir dacă se va adopta noul Cod al Muncii, spre propăşirea la infinit a mafiei ce conduce această ţară.

Doar asta se cheamă a fi un Preşedinte jucător…

http://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2017/08/click-pe-reclame.jpg

Leave a Comment

https://www.invectiva.ro/wp-content/uploads/2022/06/footer-1024x139-2022.jpg