Despre

De ce Invectiva?

Pentru că trebuia să existe un răspuns pe măsură la hiperinflaţia de prost gust ce ne inundă viaţa de ceva vreme încoace. Pentru că mîrlaniei şi obscenităţii în formă pură nu li se poate răspunde doar cu o uşoară atingere a obrazului cu degetul index, din moment ce este evident că nu are nici un efect.

Pentru că toţi cei care se simt sufocaţi, agresaţi în mod constant de tristele figuri publice care poluează, care otrăvesc societatea românească, trebuie să aibă la un moment dat posibilitatea unui debuşeu, trebuie să se poată bucura de oportunitatea de a adresa un sincer şi din inimă “ba p-a-mamelor dumneavoastră”, atît celor ce provin dinspre mediul politic, cît şi “vedetelor” din cloaca mondenă.

Haosul și degringolada generală în care trăim fac, iată, ca însuși poetul național Mihai Eminescu să fie supus unui proces concertat de discreditare. Se spune, mai nou, că spiritul lui critic provenea din faptul că ziarul la care scria era de opoziție, mai pe șleau spus, geniul poporului român scria la comandă.

Comunicarea corporatistă și noile reguli ce vin o dată cu ea vor să eradicheze spiritul critic al indivizilor, înalță garduri de sîrmă ghimpată în numele unor imagini false, dau naștere tabuurilor în exprimare.

Or, invectiva literară a fost un stil abordat cu mare succes de reprezentanții de seamă ai literaturii românești. Atît perioada modernă, cît și cea interbelică, abundă de scrieri literare, dar și de articole jurnalistice savuroase, în care pamfletul, ironia și sarcasmul creează adevărate opere-manifest împotriva tarelor cu care se confrunta societatea la acea vreme.

Oare dacă ar fi trăit în zilele nostre lui Eminescu i s-ar fi băgat pumnul în gură, pe motiv că scrierile sale nu sînt politically correct?

Așadar, pe Invectiva.ro personajele vieții publice românești vor fi privite în profunzimea lor şi tratate ca atare.

Fără superficialitate, fără ipocrizie. Fără falsă pudibonderie.

Şi mai presus de orice, fără nici un fel de teamă. Poate doar cu teama de a greşi.

Pentru că noi spunem lucrurilor pe nume și prenume!